Uspostavljena suradnja sa Mundaneumom

Susret sa gradonačelnikom Monsa

Zašto idemo ?

Naša udruga nositelj je aktivnosti za susjedstvo Drenova koje kao jedno od 27 susjedstava sudjeluje u istoimenom programskom pravcu koji je dio projekta „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“.

Putovanje Susjedstva Drenova u Mons, Belgija je organizirano od 12. do 15. lipnja 2019. kao dio priprema za provođenje glavnog programa susjedstva Drenova tijekom 2020. godine.

Cilj putovanja bio je uspostava suradnje sa svjetski poznatom arhivom – Mundaneum iz Monsa. Ta institucija je poznata je kao „Google prije Googlea“ i doista je reprezentativan primjer povijesti prikupljanja, organizacije i upravljanja sa velikom skupovima podataka.

U sadržajnoj trodnevnoj posjeti imali smo priliku susresti se sa vodstvom Mundaneuma predvođenim Jean-Paulom Deplusom, gradonačelnikom Monsa, Nicolasom Martinom, te bivšim belgijskim premijerom Eliom Di Rupom.

Primljeni smo izuzetno srdačno, i moramo naglasiti veliki trud koji su domaćini uložili a i odvojili za nas, s obzirom da smo došli u tjednu glavnog događanja u Monsu – festivalu Doudou 2019  Grad i njegovi stanovnici doista žive za taj festival i to je bilo vidljivo na svakom koraku, u restoranima i na ulicama.

Aktivnosti

U četvrtak 13.6.2019. održana je cjelodnevna radionica gdje smo detaljno upoznati sa poviješću i sadržajem arhiva koje se pohranjuju u Mundaneumu. Radionice je vodila Stéphanie Manfroid, koja operativno upravlja sa procesom obrade podataka. Popodne smo posjetili i izložbu nizozemske umjetnice Fione TanShadow Archive, koja upravo daje njeno shvaćanje značaja Mundaneuma.

U petak 14.6.2019. nastavljeno je sa razmjenama ideja a detaljno je predstavljen naš koncept korištenja umjetne inteligencije u kontekstu obrade muzejske građe te očuvanja čakavskog govora, sa nekoliko praktičnih prezentacija.

Naša prezentacija izazvala je veliki interes pogotovo jer otvara mogućnosti za uspostavu dugotrajnije suradnje i zajednički rad na projektima. Mundaneum ima fokus na 3 glavne teme: pacifizam, anarhizam i feminizam. Prve dvije tema imaju direktne reference na Rijeku (D’Annunzio i razdoblje anarhije 1919- 1920., te općenito problematika rata i promjene granica što je i drenovska glavna tema) tako da će se konačni odabir tema detaljnije razraditi kasnije.

No posebno je važan i kontekst Mundeanuma za razvoj umjetne inteligencije , kroz kreiranje Univerzalne Decimalne Klasifikacije, a razmišljanja njegovih osnivača trasirala su put za brojne moderne tehnologije koje su danas u širokoj primjeni.

Što slijedi ?

Tijekom ove i naredne godine biti će organizirano nekoliko zajedničkih aktivnosti:

  1. teaser izložba – Shape of things to Came 2020. – upoznavanje sa Mundaneumom – filozofijom i postavom muzeja, te povijesnim kontekstom
  2. – predavanje o osnivačima muzeja, Paul Otlet-u i Henri La Fontaine-u
  3. – Dvije izložbe, prva za otvaranje EPK 2020 u veljači, i druga na jesen kada će biti EPK tjedan na Drenovi (točan sadržaj i detalji biti će dogovoreni narednih mjeseci)

Kreirati će se LoI za uspostavu međusobne dugoročnije suradnje i zajedničkog nastupa prema izvorima za financiranje projekata.

Nadamo da je ovo početak jednog velikog prijateljstva, te da će se sve razmijenjene ideje moći i uspješno realizirati.

Fotografije sa puta su dostupne na: