Ulica Kućina

Ulica Kućina - Bretić Color

Na Drenovi mnoge ulice, osim po imenima zaslužnih Drenovčana, nose imena po toponimima – Frkaševo, Škudarevo, Brca i slično. No jedna adresa se izdvaja – Kućina (neki krivo pišu Kučina), a dobila je ime po jednoj staroj kući koja je za to vrijeme vjerojatno bila veća od ostalih i po čakavski kao velika kuća dobila naziv Kućina. Ostaci kuće i danas se mogu vidjeti nasuprot ulasku na parking Centralnog groblja, a ulica je ispod Sportske kladionice i marketa „Barby“.

Ulica Kućina

Naš vrsni slikar i poznavatelj drenovske prošlosti Alberto Mihich, svojedodno je radio u tvornici „Rikard Benčić“. Tu je osnovao i vodio likovnu sekciju koja je često priređivala izložbe. Na jednoj od takvih izložbi 1976. godine bila je izložena i njegova slika Kućine kako se je on sjećao. Original slike je u koloru na naslovnici (kompjutorski je kolorirana), ulje na platnu, a fotografija je crno/bijela.

Crno bijela fotografija Bertićeve slike
Ulica Kućina - danas
Današnji izgled kuće sa slike

Kućinu je spomenuo i Ivo Grohovac u članku „Kako je postala Škurinja“ napisanog 1913. godine

Ulica Kućina - Škurinje

Zanimljivo je da je u isto vrijeme postojala kuća koju su Drenovčani zvali Kućica, vjerojatno jer je bila malena u odnosu na ostale. Pokojnoga Alda Štefana koji je tamo živio zvali su Aldo z kućice. Kuća postoji i danas, nalazi se kraj kafića na parkingu Centralnog groblja. Nedavno je sasvim obnovljena i evo je na slici.

Ulica Kućina - kućica
Kućica, danas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.