Topoteka Rijeka: Otvoreni dani sjećanja

Susjedstvo Drenova sudjeluje kao partner u projektu Topoteka Rijeka: Otvoreni dani sjećanja

Topoteka Rijeka

Događanja pod nazivom Topoteka Rijeka – Otvoreni dani sjećanja 20.4.-9.5.2020. imaju za cilj razvoj kulture sjećanja u gradu Rijeci kroz organizaciju on-site ‘Citizen Science’ prikupljanja audio-vizualnog materijala i podataka o povijesti i kulturi Rijeke te reprezentaciju prikupljenih i označenih sadržaja kroz digitalne instalacije i prezentacije potpomognute multimedijskom platformom objavljenom na stranici rijeka.topoteka.net. Topoteka je digitalna platforma koja na jednostavan način omogućuje digitalizaciju i objavljivanje raznovrsnih povijesnih izvora (fotografija, dokumenata, tiskovina, AV zapisa) i korištenje interaktivnih IT alata za njihovo opisivanje, predstavljanje i pretraživanje. Otvoreni dani sjećanja 20.4.-9.5.2020. organizirat će suradnju zajednice na izgradnji vlastitog lokalnog arhiva kroz brojne aktivnosti produbljujući osjećaje za zaštitu arhivskog gradiva, dostupnost privatnih arhiva, aktivno povezivanje baštinskih i obrazovnih ustanova, arhiva, muzeja, knjižnica, škola, povijesnih, kulturnih i zavičajnih udruga, uključujući sve građane u čuvanje i promociju kulturnog sjećanja i tradicije.

Putem središnjeg zajedničkog portala Topoteka gradivo svih lokalnih objavljuje se i na Europeani https://www.europeana.eu  te se u budućnosti očekuje i uključivanje i u najnoviji europski program digitalizacije kulturne prošlosti Time Machine https://timemachine.eu/.

Nositelj projekta je Laboratorij za istraživanje kulturne složenosti, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, a osim Zavičajnog muzeja Drenove, partneri su ICARUS Hrvatska, Memoryscapes– Time Capsules.

Cultural Complexity Lab

Hodogram aktivnosti

20.4.-27.4.2020. Niz javnih lokacija u Rijeci

Organiziranje on-site prikupljanja svjedočanstava na nizu lokacija u Rijeci, uključujući Sveučilište, muzeje, knjižnice, udrugama manjinskih zajednica, uređena mjesta na javnim prostorima na Korzu i naravno Zavičajni muzej Drenove !

28.4-7.5.2020.  Filozofski fakultet u Rijeci

Obrada podataka u Laboratoriju za istraživanje kulturne složenosti. Označavanje (tagiranje) sadržaja u skladu s općim programskim odrednicama (voda, rad, migracije).

5.5.2020. Hackaton na Filozofskom fakultetu u Rijeci

U sklopu programa organizirat će se hackaton Topoteka-Rijeka: Hacking memorija s ciljem integracije podataka o Rijeci s različitih digitalnih izvora podataka. Brojni izvori na internetu umrežavanjem u jedinstvenu bazu omogućit će uvid u sjećanja zajednice i mogućnost cjelovitije rekonstrukcije povijesti. Poziv na hackaton bit će objavljen na društvenim mrežama, dnevnim portalima i institucionalnim informacijskim kanalima s ciljem privlačenja zainteresiranih građana, studenata društveno-humanističkih  i informacijskih znanosti.

8-9.5.2020. Filozofski fakultet u Rijeci, Zavičajni muzej Drenova

Konferencija na temu Topoteka-Rijeka: Dani otvorenih sjećanja s pozivanjem učesnika u prikupljanju sjećanja kao i predstavnika arhivskih, muzejskih i kulturnih organizacija grada Rijeke. Prezentacije na lokacijama Filozofskog fakulteta i Zavičajnog muzeja Drenove, te prezentacija platforme na nizu mjesta prikupljanja sjećanja.