Stanko Franković

Stanko Franković

Ako iz pravca grada Drenovskim putem idete prema crkvi, kod kafića „Romano“ lijevo se odvaja Ulica Stanka Frankovića koja sijekući Ulicu Ivana Žorža produžava sve do Žminjske. U ovoj vrlo prometnoj ulici Dječji je vrtić, market „Brodokomerca“, prodavaona namještaja i, zanimljivo, dva frizerska salona!

Stanko Franković po kome ova važna ulica nosi ime rođen je 8. rujna 1919. na Drenovi kao deveto od desetero djece Ivana Frankovića i Marije rođene Štefan i nećak profesora Frana Frankovića. Vrlo rano, već početkom 1942. godine priključio se oslobodilačkom pokretu kao i mnogi mladi Drenovčani.

U „Zborniku Kastavštine“ br. 1 iz 1978. g. Vilim Štefan u tekstu „Mladi Kastavštine u Narodnoj revoluciji“, između ostaloga, navodi:

Skojevska grupa Drenova:

Vilim Štefan, Valter Francetić, Bruno Francetić, Stanko Franković,Vence Mihić i Stanko Hlača.

Svi su poginuli osim Vilima Štefana.

Po pričanju Stankovog bratića i sestrične koji žive na Lokvi, poginuo je 1. rujna 1942. na Tuhobiću kad su njihovu grupu opkolili talijanski vojnici.

Iz Zbornika Kastavštine br.1

U internetskom popisu o porijeklu naziva ulica Rijeke piše da je poginuo u predjelu Pakleno ispod Obruča, a datumi se poklapaju.

One thought on “Stanko Franković

Comments are closed.