Sajam 3N – Napusti normalne naprave

Ca je to_light

U okviru projekta #Žiroskop, 6. i 7. rujna u Kružnoj ulici i Omladinskom kulturnom centru Palach očekuje nas treće izdanje “Sajma 3N – Napusti normalne naprave”. Tko je bio na jednom od dva protekla izdanja zna da se radi o događaju koji na jednom mjestu okuplja neobične naprave, često nastale uporabom svakodnevnih predmeta.

Na dvodnevnom nas sajmu očekuje pregršt čudnovatih uređaja, pri čemu smo se ove godine odlučili malo više usredotočiti na neobične uradi-sam glazbene instrumente. Za tu nam priliku u goste između ostalog stiže Yuri Landman, ugledni nizozemski eksperimentatror i izumitelj neobičnih instrumenta, na kojima su glazbu proizvodili mnogi svjetski poznati glazbenici – kao primjer ćemo navesti bend Sonic Youth.

Na Sajmu će svoje izloške predstaviti Marko Batista (Ljubljana), Kristian Benić i Marko Žmak Pepe (Rijeka, Kuraž – udruga za urbanu regeneraciju i studio Artlan), Bogdanovic Gregor i Luka Rodela (Rijeka), Boštjan Čadež (Ljubljana), Damir Medved (Rijeka, Drenova Creative Hub), Borut Savski (Ljubljana, Cirkulacija2), Hrvoje Spudic (Zagreb) i Ivo Vicic Arexx (Rijeka).

Naš forte je “ČAI – Čakavska Umjetna Inteligencija”, kojeg će predstaviti Damir Medved iz Zavičajni muzej Drenove i udruge Bez granica!
Radi se o projektu očuvanja čakavskog dijalekta, koji korištenjem tehnologije chatbotova, umjetne inteligencije i strojnog učenja kreira likove s kojima se može razgovarati o raznim temama, na čakavici, naravno.

Ujedno će biti predstavljene i dvije videoigrice koje naglasak stavljaju na lokalne, drenovske teme. Igre su još u razvoju, a ovo će biti njihova svojevrsna premijera!
BITKA ZA DRENOVU je igrica u kojoj igrači brane Drenovu od invazije, dok je NAĐI GRANICU videoigra koja koristi tehnologiju proširene stvarnosti u svrhu istraživanja povijesti drenovskih i riječkih granica – prošetajte duž nekadašnje rapalske granice i potražite granične stupiće…