27 susjedstavaEPK 2020MeđunarodniNacionalni

27 Susjedstava

27 susjedstava

Susjedstvo Drenova aktivno sudjeluje u EPK2020 na programskom pravcu 27 susjedstava

Drenova u kontekstu Rijeka 2020 i programskog pravca 27 susjedstava predstavlja jedan od najaktivnijih mjesnih odbora na području grada Rijeke, što je potvrđeno sudjelovanjem članova udruga Dren i bez granica u svim fazama prijave i realizacije programa EPK2020.

Doprinos Drenove sadržan je u jedinstvenom prijedlogu programa koji u sebi sadržava napredne tehnologije, interaktivnost i multimediju u kombinaciji s poviješću, prirodom i kulturom.

Drenovski tim svojom kontribucijom upozorio je na problem centraliziranih kulturnih sadržaja u gradu Rijeci (ujedno povezanih i sa konzumiranjem ionako nedovoljnih financijskih sredstava od strane dva tri glavna subjekta), te na gubitak identiteta rubnih prigradskih naselja koja postaju gradske spavaonice pored trgovačkih centara. U Drenovi su već odumrli posljednji obrti i manji poslovni subjekti, a život zajednice anesteziran je i odvija se u kafićima ili lokalnim kladionicama.
Potencijali Drenove i kreativni razvoj njenih stanovnika leži u činjenici da Drenova ima zanimljivu i dramatičnu povijest koja se reflektira kroz traume podijeljenog naselja između dva rata, ekološki osviještenu zajednicu i brojnim volonterima koji sudjeluju u akcijama čišćenja okoliša ili u obnavljanju autohtonih biljaka u prvom redu drena, sjajne prirodne resurse kao najzelenije riječko naselje prozvano “zelenim plućima grada” s Velim vrhom, Lubanjem, drenovskom rivijerom na jezeru Valići, i kanjonom Rečine. Važni su i brojni kreativni pojedinci – drenovski umjetnici (slikari, glazbenici, pjevači) ali i pisci, novinari, kroničari i fotoreporteri kao pokretači brojnih projekata.

Sadašnjost – što se radi tijekom 2018. godine

Drenova je aktivno uključena na platformu 27 susjedstava u sljedećim projektima:

Bolje vas našli – platforma druženja i razmjene posebno osmišljena u kontekstu programskog pravca 27 susjedstava kako bi se kroz 2018. upoznali nositelji inicijativa susjedstava, pokrenuli mobilnost susjedstva i načelo “shadowing” učenja iz prakse. Drenova je najaktivnija i prisutna je na svim sastancima i druženjima.

Obilježavanje Europskog dana susjeda; (zadnji vikend u svibnju) – koncept sudjelovanja predložen od strane Rijeka 2020 EPK – programski pravac 27 susjedstava, Sa Drenove je poslano preko 100 razglednica u razne krajeve Europe

Program Edukacija „Zainteresirana strana“ – Članovi udruga aktivno su participirali na svim ponuđenim tečajevima i treninzima;

Europski projekti: Drenova aktivno sudjeluje u projektu STEPS – projekt Vijeća Europe i Europske unije koji obuhvaća 5 susjedstava (Kastav, Drenova, Novi Vinodolski, Cres, Gomirje) kroz koji se obrađuje tema kulturnog nasljeđa.

Mrežni projekti: KineDok platforma – zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca. Održava se na često netipičnim lokacijama prikladnim za filmske projekcije. Cilj KineDok-a je zainteresirati širu publiku za dokumentarni film, predstaviti autore i njihove filmove publici te razviti dijalog o društveno važnim temama. Na Drenovi će se tijekom ljetnih mjeseci u prostoru dvorišta Zavičajnog muzeja organizirati ljetno kino za što su već osigurana filmska prava. Prikazati će se ciklus zanimljivih dokumentarnih filmova sa raznim angažiranim temama.

Europsko susjedstvo – suradnja sa organizacijama i udrugama iz Monsa, Belgija; Planirano je uključenje u projekt Mundaneum – koji je bio prva ideja prikupljanja znanja cijelog čovječanstva pokrenuta početkom 20. Stoljeća (Otlet, La Fontain). Svaku izložbu Mundaneuma prate tematske aktivnosti uključujući konferencije, kolegije, pedagoške i edukativne aktivnosti.

Budućnost – Što nas čeka 2019. i 2020. godine

Udruga “Bez granica” projektom razvoja društveno kulturnog i inovacijskog centra (HUB-a) Drenova radi na iskorištavanju onih potencijala u naseljima koja mogu postati zamašnjak razvoja, ponude ili jednostavno kvalitetno provedene dokolice.
Razvojem projekta kulturnog HUB-a Drenove (Zavičajni muzej Drenove, budući Muzej granice, laboratoriji za istraživanje novih tehnologija i autohtonih eko-sustava, te kapitalni međunarodni projekt rekonstrukcije drenovskog arboretuma), koji bi nakon faze osmišljavanja postao tehnologijom obilježen interaktivan prostor koji čuva i prezentira baštinu, ali paralelno obavlja i funkcije lokalnog malog coworking prostora, mjesta boravka i razmjene ideja i eksperimenata.
Ideje drenovskih udruga grupirane su prema mogućim scenarijama razvoja i u svojoj konačnici podrazumijevaju stvaranje novog prostora za zajednicu koja se širi ne samo prema susjedstvu Drenovi, gradu Rijeci već stvara prostor za potencijalne europske suradnje u više smjerova:

  • Tehnologija, priroda i ljudsko tijelo: izučavanje perifernog vida, topografija osjećaja i kretanja u prirodi, orijentacija i napredne vizualizacijske tehnologija;
  • Jezik i komunikacija: u suradnji sa susjedstvom Kastav – učenje umjetne inteligencije da govori čakavski, problem čuvanja jezika koji nestaju
  • Kibernetika, šuma i virtualne igre: Virtualni arboretum, šetnje prirodom uz pomoć pojačane stvarnosti kroz koju dobivamo nove vrijede infomacije, izrada elemenata za različite vizualizacije, meditativni formati prirode,
  • Priroda, arhitektura, tehnologija: privremeni objekti, virtualni arboretum, “papirnata” arhitektura – izložba idejnih rješenja za potrebe realizacije projekta Arboretum;
  • Priroda, neurologija i nova percepcija prostora – kroz umjetnost i umjetničke projekte postavlja se nova paradigma odnosa zajednice i prostora;
  • Arhiv znanja – hub ideja, pokretanje start-up inicijativa i poduzetničkih projekata, lokacija razmjene, dokumentiranja i arhiviranja znanja, prenošenje znanja i mentorstvo; Posebno značajna biti će integracija sa belgijskim gradom Monsom.
  • Komunalne šume/Drenometar – hakerska inicijativa, aktivizam i povećavanje vidljivosti problema uspostavljanja prostora kontrole nestajanja biljnih vrsta; ili pomaganje u regeneraciji ugroženih vrsta – kao što je dren uz pomoć modernih IoT (Internet stvari) tehnologija

Pozivamo ovim putem još jednom stanovnike Drenove da nam se pridruže u aktivnostima udruga.