Predavanje o američkom arhitektonskom i urbanističkom iskustvu

Constitution

Na novom druženju u našem muzeju otvaramo intrigantno pitanje novijeg urbanizma i arhitektura u suvremenim Sjedinjenim Američkim Državama i to u suradnji s American Cornerom Rijeka koji djeluje unutar Gradske knjižnice Rijeka.

Na događanju u Zavičajnom muzeju Drenove (Drenovski put, raskršće između Donje Drenove, Gornje Drenove i groblja) 17. 10. u 19 sati pod nazivom

“Ni Amerika nije ka ča je nekad bila – danas je puno bolja :)” bit će održana dva izlaganja:

Damir i Davorka Medved: Drenovčani u NYC – kako smo doživjeli velegrad, njegovu arhitekturu i posebno ljude

Bojan Bilić: Javni prostori u NYC – parkovi i trgovi, njihova dostupnosti i neizloženost partikularnim interesima ugostiteljskih i inih lobija; High Line Case – ideja-inicijativa-realizacija

Damir Medved je iskusni stručnjak za tehnologije pametnih gradova, piše i predaje na tu temu. Posebno ga zanimaju područja umjetne inteligencije, blockchaina i interneta stvari o kojima piše i za naš Brickzine.

Bojan Bilić je poznati riječki arhitekt posebno zainteresiran za šira pitanja urbanizma i razvoj gradova.

Zavičajni muzej Drenove projekt je grupe građana okupljenih u Udrugu Bez granica kojim se nastoji formirati kvartovski kulturni centar uz baštinu fokusiran na nove tehnologije i pitanja kvalitete života u naseljima.

American Corner Rijeka dio je svjetske mreže sličnih kutaka , malih knjižnica uređenih u američkom stilu, osnovaih da bi povećale uzajamno razumijevanje između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, pružajući razne oblike informacija o povijesti, znanosti, kulturi, narodu, pravnom i političkom sustavu, trgovini, studiranju i radu u SAD-u itd. Informacije su namijenjene širokom krugu ljudi, jednako specijalistima kao i onima koji trebaju opću informaciju. Trenutno postoji 5 Američkih kutaka u Republici Hrvatskoj, jedan od njih u Gradskoj knjižnici Rijeka.