POVIJEST ŽUPE DRENOVA I ŽUPE BDM KARMELSKE NA DONJOJ DRENOVI

Župa gospe karmelske

Originalni tekst mons. Gabrijel Bratina o župi Gospe Karmelske, obrada i fotografije Christian Grailach.


Ovim napisom želim ugraditi jedan kamenčić u mozaik prošlosti naselja Drenova, opisati kako je postala župom i tko su bili njezini župnici od utemeljenja do danas.

Rijeka, pomorski i trgovački grad kao duhovno središte nije imala svoju biskupiju, već je do 1787. godine bila pod upravom u Puli, a potom pod administracijom Senjsko-modruške biskupije sve do 1925. godine. Imala je tri crkve i 14 kapela, a cijeli grad i okolica pripadao je župi Uznesenja blažene djevice Marije kod kosog tornja (Duomo). U tu općinsku i crkvenu podjelu bila je uključena i Drenova. Zbog posla, trgovine, administracije, zdravstva, školstva i vjerskih potreba Drenovčani su morali odlaziti u grad.

Sretna je okolnost  da je u to vrijeme, 1835. godine, kao kateheta u župi Uznesenja blažene djevice Marije imenovan vlč. IVAN CVETKO s dodatnom službom kapelana za područje Drenove gdje je dolazio služiti nedjeljnju misu u kapeli Svih Svetih na današnjem centralnom gradskom groblju. Došao je iz Delnica gdje je bilo potrebno puno pješačiti od škole do škole i od crkve do crkve tako da se našao u suglasju s ovdašnjim pukom i poslije kratkog dogovora s njim obratio se civilnim i crkvenim vlastima molbom za osnivanjem župe na Drenovi sa sljedećim argumentima: narod je dobar, ali zanemaren i nepoučen, radnici moraju dva sata prije odlaziti od kuće ako žele na vrijeme stići na posao i isti napor ih čeka na povratku, starci teško odlaze u grad i ne mogu se vratiti bez tuđe pomoći. Poseban problem su djeca: Nemaju odgovarajuće odijelo, nemaju obuće, događa se da bosi idu do određenog mjesta, tamo se obuju i proslijede put do grada. Najgore je kad im se vršnjaci iz grada rugaju i smiju jer tako bijedno izgledaju. To sve bio je razlog da se na prvom sastanku gradskog Vijeća o tome raspravi i, suglasno s biskupskim ordinarijatom u Senju, donese odluka o osnivanju nove župe na Drenovi, prve koja se odvojila od matične župe u gradu. Bilo je to 1838. godine. Zaslugom Ivana Cvetka izgrađen je župni stan na predjelu Terzy (Terčevo selo) gdje je privremeno otvorio i osnovnu školu koju su pohađala djeca iz okolice. Sljedeći veliki uspjeh i zasluga Ivana Cvetka izgradnja je župne crkve koja je dovršena 1847. godine. Kao zanimljivost  vrijedno je spomenuti da je crkva u vanjskim gabaritima izgrađena za svega tri mjeseca i da su na izgradnji radila dva zidarska majstora i pomoćnika koliko je tražio posao, a sve zajedno bilo je na dobrovoljnoj osnovi. Treće veliko djelo koje je Ivan Cvetko ostavio Drenovi izgradnja je prvoga dijela osnovne škole, dok je drugi dio dograđen 1913. godine kad je Stara škola dobila današnji oblik.

Ivan Cvetko
Ivan Cvetko

Nakon 10 godina katehetske službe u Delnicama i 32 godine službovanja u drenovskoj župi koju je i osnovao, imenovan je kanonikom Prvostolnog Riječkog Kaptola. „Zbogom narode!“ bile su zadnje riječi oproštaja koje je izrekao na blagdan Gospe Karmelske, 16. srpnja 1870. i otišao. Živio je još 14 godina u Rijeci. Sahranjen je na najstarijem drenovskom groblju, da bi izgradnjom sveučilišnog naselja njegovi posmrtni ostaci bili premješteni na današnje Staro groblje na Donjoj Drenovi. Za sve zasluge kojima ih je Ivan Cvetko  zadužio Drenovčani su se odužili davši njegovo ime središnjem mjesnom trgu.

Drugi župnik na Drenovi, nasljednik Ivana Cvetka, bio je FABIAN ŠIROLA. Spomenica župe za vrijeme njegovoga službovanja spominje jubilej kojega je proglasio papa Lav XIII., 1881. godine. Tu je i službeni posjet biskupa Senjsko-modruškog, gospodina Jurja dr. Posilovića župi Drenova 1883. godine. Događaj koji zavrjeđuje spomen dogodio se 13. veljače 1884. kada je Velika Vojvotkinja od Toscane Maria Antonietta s vitezicom Lazarini posjetila Drenovu i s divljenjem promatrala panoramu Rijeke.

Treći župnik koji je upisan u Spomenicu župe je ANTUN LADIĆ. Vodio je župu od 1884. do 1903. godine. Uređivao je crkvu iznutra i osnovao društvo djevojaka Presvetoga Srca Isusova koje je prestalo djelovati u prvom svjetskom ratu.

IZIDOR GUDAC djeluje u župi od 1903. do 1906. g. kada preuzima župu u Gerovu (Gorski kotar). U njegovo vrijeme napušta se prvo, staro groblje jer nema više mjesta za ukop i blagoslovljeno je današnje Staro groblje Donja Drenova na kojem je prva sahranjena Lucija Francetić. Veći zahvat učinjen je i na župnoj crkvi kada je sagrađen zvonik u današnjem obliku umjesto prvotnoga, nižega i piramidalnog oblika. Nabavljene su i nove orgulje koje je izradio Pietro Bazzani iz Venecije.

Nasljednikom vlč.Izidora Gudca administratorom ove župe imenovan je g. PAVAO ŽIGAR, dotadašnji kapelan u Ogulinu. U vrijeme njegove uprave nastala je podjela u narodu jer je kapitularni Vikarijat s razlogom tražio da se makne iz župe. Dio vjernika je bio za to, a bilo je i onih koji su uporno pristajali uz njega. Dolazili su iz Rijeke svećenici da barem nedjeljom služe svetu misu, ali su nailazili na zatvorenu crkvu. To je trajalo skoro četiri godine kada je 1910. g. Roko Vučić imenovan biskupom Senjsko-modruškim i predložio u dogovoru s magistratom da se raspiše natječaj za župnika na što su i jedna i druga strana pristale. Između tri kandidata; Pavla Žigara, Pavla Oršića i Mate Polića izabran je Mate Polić.

MATE POLIĆ službeno postaje župnikom 11. travnja 1911. U Spomenicu župe bilježi da te iste godine uređuje unutrašnjost crkve i nabavlja novi glavni oltar kod tvrtke Ferdinand Stuflesser u Tirolu. Spominje veliku sušu i pojavu bolesti kolere, a 1913. g. opisuje dogradnju zgrade Stare škole prema Brdini. Sarajevski atentat bio je povod početku prvoga svjetskoga rata i župnik Polić vodi evidenciju svih župljana koji su morali otići u vojsku (ukupno 214) – 25 poginulih, 10  osakaćenih i 31 zarobljenih u Rusiji. Tijekom rata vojno je ministarstvo rekviriralo sva tri zvona sa zvonika crkve i dva zvona s kapelice Svih Svetih. Rekvirirani su čak i metalni djelovi orgulja koje su, tako, svirale svega dvije godine. Nakon rata vlč. Polić brinuo se za prehranu ogladnjeloga stanovništva dok 1919. nije premješten u Ogulin.

U poratnim prilikama i novim okolnostima zamijenio ga je domaći sin iz Pulca ALEKSANDAR SUPERINA koji je ovdje službovao do 1926. g. kada odlazi u Kraljevicu jer je 1925, g. osnovana nova Riječka biskupija, a on je želio službovati u Senjsko-modruškoj.

Kako su u međuvremenu stupili na snagu Rapalski i Rimski ugovori, a Drenova pripala talijanskom dijelu Rijeke, odlukom novoga riječkoga biskupa Izidora Saina imenovan je za župnika na Drenovi vlč. GIUSEPPE MARIOTTINI iz Arezza u Italiji, na službi kao kapelan u talijanskoj vojsci.

Vrlo značajan čovjek u povijesti drenovske crkve, društven i plemenit, vrlo osjetljiv za potrebe radnika za koje je i tražio posao, a imao je u tome uspjeha jer je bio blizak civilnim vlastima u gradu. Nažalost na vidiku je drugi svjetski rat sa svim strahotama, logorima i smrti. Kada su nastala hapšenja odlazio je na zapovjedništvo i kao bivši vojni kapelan garantirao je za svoje župljane i u velikoj većini njegova intervencija bila je uspješna i spasila mnoge živote.

Umro je 1948. godine i sahranjen na Starom groblju na Donjoj Drenovi. Uz njega su kasnije premješteni i sahranjeni posmrtni ostaci Ivana Cvetka, tako da ta dva zaslužna drenovska svećenika počivaju zajedno.

Poslije njegove smrti državna uprava nacionalizira župni stan i prizemno useljava dvije obitelji, a u suterenu adaptira prostor, najprije za omladinsku organizaciju, a kasnije za Dječji vrtić Bubamara.

Kako svećenici nisu imali mjesto za boravak u župi, upravljali su iz rezidencijalne župe. Na taj su način na Drenovi službovali: TOMO KARMELIĆ iz župe sv. Romualda do 1956., VJEKOSLAV SUČIĆ iz iste župe do 1960., ANTON PERKAN iz sjemeništa do 1968. i MARIJAN DUJMIĆ iz Viškova do 1969. godine.

U jesen, 5. listopada 1969. službu župnika preuzima GABRIJEL BRATINA i useljava se u sjeverozapadni dio župnoga stana koji je ispražnjen preseljenjem učitelja Bože Črnjara i supruge Marije Črnjar u staru školu.