Otvorena izložba Damnatio Memoriae

Damnatio memoriae 7

Fokus izložbe je će problematika brisanja povijesti pod nazivom Damnatio Memoriae te njen realan ili potencijalan utjecaj reinterpretaciju povijesnih zbivanja iz bliže ili daljnje povijesti.
Mundaneum Arhivi predstavljaju se sa izložbom o pacifizmu i evoluciji pokreta kroz vrijeme u Belgiji s obzirom da je njen položaj između dviju velikih sila dvaput rezultirao strašnim razaranjima u 20. stoljeću. Kultura sjećanja bila je (a to je i danas), ključna za razvoj belgijskog društva kao uključivog i multikulturalnog.
Društvo Bez granica bavi se teorijom i praksom brisanja “nepoželjnih” sadržaja kroz našu bližu povijest. Posebno nas zanima razdoblje od 1945 do 1990. koje je eliminirano iz naše kolektivne svijesti.

Podcast – predavnje sa prezentacijama

A “Otpisivano” je sve – od naziva ulica, udžbenika za TIPSS, partizanskih monografija, do stručne literature na ekavici i brojnih knjiga za djecu.
Danas svjedočimo situaciji da više nema primjerice Jovana Jovanovića Zmaja u našim udžbenicima kao primjera iz nama susjednih zemalja, ali se kroz digitalne medije našoj mladeži nametnuo srpski trash youtuber Baka Prase.
Posve je jasno da protok vremena, a pogotovo ovako velike društveno-političke promjene, šalju u “ropotarnicu povijesti” mnogo toga što više nema smisla čuvati.

Sa otvaranje izložbe …

No kao i kod pretjerane primjene sredstava za čišćenje u higijeni, posljedice mogu biti pogubne – razvoj još jačih sojeva virusa ili u ovom slučaju pogubnih i retrogradnih društvenih koncepata.

Pogledajte izložbu u digitalnom formatu

One thought on “Otvorena izložba Damnatio Memoriae

  1. Poštovani !
    Izložba ste otvorili ! Čestitam !
    Ali, bilo bi lijepo informirati nas koji nismo bili na otvorenju kada se može pogledati “analogno” na Drenovi.
    Zahvaljujem na informaciji !

Comments are closed.