Otkrivena spomen ploča Ivi Grohovcu

Ivo Grohovac spomen ploča

U ulici Oktavijana Valića, 21. lipnja 2021. godine otkrivena je spomen ploča na kući u kojoj je živio i umro Ivo Grohovac. Rođen je na današnji dan prije 146 godina u Grohovu. Bio je pjesnik i publicist koji se u doba talijanizacije i mađarizacije strastveno borio za upotrebu domaćeg, hrvatskog jezika i lokalnog čakavskog govora u Rijeci i okolici. Za kratkog života (umro je sa samo 39 godina od posljedica tuberkuloze) objavio je tri zbirke pjesama, ali i brojne članke u Riječkom glasniku, Riječkim novinama i Riječkom novom listu u kojem je pod pseudonimom Tik-tak objavljivao u rubrici Negda i sada.

Udruga Bez granica čuva uspomenu na Ivu Grohovca, a u tome surađuje sa potomcima obitelji Grohovac, posebno s gospođom Stelom Maček Grohovac i gospođom Sylvie Remillard. Obitelj je financirala izradu i postavljanje ploče na ulazni zid pred kućom na današnjoj adresi Oktavijana Valića 29 u Rijeci. Danas u toj kući stanuje obitelj Portner čijom ljubaznošću je postavljena ploča na ulazu u dvorište kuće. Da bi došli do ovog podatka o današnjoj adresi nekadašnje kuće Ive Grohovca, provedeno je pravo malo istraživanje. Našim vrijednim članovima Vesni Lukanović i Christianu Grailachu u tome su pomogli Mladen Urem, voditelj Odjela Arhivske čitaonice iz Državnog arhiva u Rijeci, kao i Dragica Fadljević, ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Odjela za gradsku samoupravu i upravu Grada Rijeke. Zahvaljujemo svima!

Na početku svečanosti, Christian Grailach je pročitao kratki osvrt na život i rad Ive Grohovca, a Vesna Lukanović je pročitala Grohovčev rad na temu toponima Belveder i Kozala, za koje Grohovac nudi stare nazive. Tako je Belveder zapravo Vozrinj, a područje današnje Kozale nosilo je niz naziva od kojih su se neki održali do danas u nazivima ulica (Brašćine, Lukovići i dr.). Svečanosti je u ime Grada Rijeke prisustvovala zamjenica Gradonačelnika gospođa Sandra Krpan koja je s gospođom Stelom Maček Grohovac otkrila spomen ploču.

Događaj su popratile brojne novinarske ekipe, a kako je to izgledalo uvjerite se i sami:

Videozapis sa otkrivanja spomen ploče Ivi Grohovcu Riječaninu

Nakon svečanosti, uputili smo se na staro groblje Donja Drenova gdje je gospođa Maček Grohovac u pratnji kćeri Jasmine i unuke položila cvijeće na grob Ive Grohovca i njegove obitelji.

Više detalja o životu i radu Ive Grohovca pogledajte na kratkoj prezentaciji koju je pripremio nas Chistian Grailach: