Noć muzeja 2020 na Drenovi

Noć muzeja 2020

Noć muzeja 2020

I ove godine u suradnji sa Muzejom Grada Rijeke, Društvo Bez granica (Susjedstvo Drenova – 27 susjedstava) organizira Noć muzeja 2020. sa sljedećim programom:

  • Projekcija dokumentarnog filma o životu Paula Otlet-a, vizionara, izumitelja i mirotvorca.

U sklopu suradnje sa Mundaneum arhivima, osigurali smo prikazivanje filma Françoise Levie o životu i radu Paula Otleta. Otlet je osnivač Mundaneuma, izumitelj UDC sustava i primjene mikrofilmiranja u arhivima a i veliki borac za mir u svijetu. Film je nastao u koprodukciji belgijske nacionalne televizije RTBF, Sofidoc i WildHeart Productions.

  • Dr.sc. Benedikt Perak—predstavlja projekt Topoteka, zašto nam je izuzetno važan za Rijeku i Drenovu

Susjedstvo Drenova sudjeluje kao partner u projektu Topoteka Rijeka: Otvoreni dani sjećanja, i time će postepeno drenovska arhiva od preko 12.000 dokumenata postati dio Europeane! Nositelj projekta je Laboratorij za istraživanje kulturne složenosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koji vodi dr. Perak, a osim Zavičajnog muzeja Drenove, partneri su ICARUS Hrvatska i Memoryscapes – Time Capsules.

Topoteka Rijeka

Događanja pod nazivom Topoteka Rijeka – Otvoreni dani sjećanja 20.4.-9.5.2020. imaju za cilj razvoj kulture sjećanja u gradu Rijeci kroz organizaciju on-site ‘Citizen Science’ prikupljanja audio-vizualnog materijala i podataka o povijesti i kulturi Rijeke te reprezentaciju prikupljenih i označenih sadržaja kroz digitalne instalacije i prezentacije potpomognute multimedijskom platformom objavljenom na stranici rijeka.topoteka.net.

Topoteka je digitalna platforma koja na jednostavan način omogućuje digitalizaciju i objavljivanje raznovrsnih povijesnih izvora (fotografija, dokumenata, tiskovina, AV zapisa) i korištenje interaktivnih IT alata za njihovo opisivanje, predstavljanje i pretraživanje.

  • Damir Medved—Skrivene tajne Mundaneum arhiva

Mundaneum arhive kriju brojne vrlo zanimljive dokumente koji izvrsno predstavljaju viziju njenih osnivača i ocrtavaju izazove tog vremena. Iz tisuća dokumenata, slika i grafova odabrani su najzanimljiviji primjerci koji će nam ispričati priču o kraju 19. i početku 20. stoljeća, životu u kolonijalnoj velesili kakva je bila Belgija, ali ujedno i maloj državi između „supersila“ Njemačke i Francuske.

  • Popričajte sa našim ČAI-jem (Čakavska umjetna inteligencija) sve je pametniji i pametniji. Pomognite mu da bude još bolji!

Susjedstvo Drenova u sklopu programskog pravca 27 susjedstava realizira projekt ČAI, tehnološki demonstrator primjene umjetne inteligencije u sklopu očuvanja ugroženih jezika i narječja. Projekt se realizira uz potporu susjedstva Kastav, a trenutno je realiziran funkcionalni prototip sa kojim možete fino popričati. U punom sjaju ČAI će zasjati (ili progovoriti) 11.10.2020. na digitalnom danu Festivala susjedstava – „Granične četvrti Drenova“.

  • Posljednja prilika za razgledavanje izložbe Mundaneum—„Obrisi stvari koje dolaze“ , realizirane u okviru programskog pravca 27 susjedstava, Rijeka 2020.

Fascinantna izložba koja nam je približila nevjerojatnu priču o vizionarima sa početka 2o. stoljeća. Oni su prije više od 100 godina detaljno opisali svijet i tehnologije koje mi koristimo zadnjih dvadesetak godina i zasluženo ih možemo smatrati „Googleom prije Googlea“. Izložba se zatvara upravo na Noć muzeja i seli u druge gradove…