Drenovska večer : Zajc pod zvijezdama

Stipe Bilić
When:
21/07/2019 @ 20:30 – 22:30
2019-07-21T20:30:00+02:00
2019-07-21T22:30:00+02:00
Where:
Zavičajni muzej Drenove
Drenovski put 138a
Cost:
Free
Contact:
Vesna Lukanović
0913654137
Drenovska večer : Zajc pod zvijezdama @ Zavičajni muzej Drenove
Povodom Dana Drenove pijanist Stipe Bilić i sopran Lorena Krstić pripremili su nam ugodno druženje pod zvijezdama na Drenovi.
 
Okosnica programa biti će solo popijevke hrvatskih kompozitora, naročito najznačajnijeg riječkoga glazbenog stvaraoca i pedagoga – Ivana pl. Zajca.
 
Josip Hatte: Morska vrba, Serenada
Dora Pejačević: U lovu je mjesec na sunce (+daljnji izbor pjesama)
Vinko Glasnović: Večer
Blagoje Bersa: Robinjica
Emil Cossetto: Durme, Durme
Božidar Kunc: Sunovrati
Krsto Odak: Mura voda teče
Ivan pl.Zajc: Lastavicam, Ostavljena, Recitativ Jelene iz opere “Nikola Šubić Zrinski”
Milan Prebanda: Kiša
 
Pijanist Stipe Bilić rođen je u Rijeci 1992. godine, diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod prof. Rubena Dalibaltayana, a studij nastavio u Grazu u razredu prof. Milane Chernyavske. Na državnim je natjecanjima pet puta osvojao prvu nagradu kao solist, s triom i s glasovirskim duom. Polazio je majstorske tečajeve kod poznatih pedagoga, a nastupao je u Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Linchtensteinu, BiH, Mađarskoj i Ukrajini.
 
Sopranistica Lorena Krstić (Rijeka, 1989.) glazbeno obrazovanje započinje učenjem glasovira u Osnovnoj glazbenoj školi Aleksandra Jug-Matić u Rijeci, a nakon završene srednje Škole za primijenjenu umjetnost (aranžersko-scenografski dizajn) upisuje solo-pjevanje na srednjoj glazbenoj školi Ivan Matetić Ronjgov, gdje je maturirala pjevanje s odličnim uspjehom u klasi prof. Ingrid Haller. Godine 2012. upisuje solo pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Martine Zadro, gdje je i diplomirala 2017. godine, pod mentorstvom ass. Helene Lucić Šego.
Nastupala je na brojnim koncertima, smotrama pjevača, na natjecanjima i kao solistica komornog zbora mladih “Schola Cantorum Rijeka” s kojima je nastupala diljem Hrvatske i u inozemstvu. Sudjelovala je na mnogim seminarima eminentnih vokalnih pedagoga kao što su Annemarie i Gerhard Zeller, Maria Costanza Nocentini, Claudia Visca, Silvia Dalla Benetta, te Eva Blahová. Sa Riječkim komornim orkestrom pod vodstvom D. Stefanuttija surađivala je na scenskoj izvedbi opere “The Fairy Queen” H. Purcella, te kao solist nastupala na njihovim prigodnim koncertima (M.A. Charpentier “Te Deum”, A. Vivaldi “Gloria” i dr.).
U studentskoj produkciji opere „Figarov pir“ W. A. Mozarta u kazalištu „Mala scena“ još je kao studentica 1. godine nastupila u ulozi Barbarine. Pod vodstvom Nacionalnog prvaka riječke Opere i profesora Muzičke akademije u Zagrebu, prof. Giorgia Suriana, nastupala je u skraćenoj studentskoj verziji opere „ Figarov pir“ kao
Marcellina na mnogim gostovanjima.
Veliki uspjeh kao solistica imala je na historijskom koncertu „Zrinjski“ uz Simfonijski orkestar Muzičke akademije pod vodstvom Mo Z. Juranića. Nastupala je kao solist na 18. senjskim koncertnim večerima, na trsatskim „Marijinim danima“, te na 24. Festivalu Orgulja Heferer. Članica je zbora Opere HNK I. pl. Zajca u Rijeci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.