Drenovski list 7.

Drenovski list

TELE2 antena – što još treba za demontažu?

Priča sa nelegalnom montažom TELE 2 GSM antene u Žminjskoj i dalje traje bez naznake kada će konačno biti riješena. Da podsjetim,
TELE2 je bez valjane građevinske dozvole početkom 2006 godine izvršio montažu GSM antene na tavanskom prostoru objekta u Žminjskoj 9. Montaža je izvedena nakon što je krajem 2005 potpisan ugovor o iznajmljivanju prostora sa suvlasnicima zgrade. Nažalost pritom nisu konzultirani stanari susjednih objekata kojima nova antena direktno zrači u sobe i dnevne boravke što je rezultiralo inicijativom grupe građana (220 osoba potpisalo je peticiju) da se antena hitno ukloni. VMO je podržalo zahtjev građana i kako nije bilo pomaka ponovo 20.7.2006. zatražilo žurno rješavanje problema od strane nadležnih službi.

Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva konačno donosi 11. prosinca 2006. godine odluku o uklanjanju bazne stanice u roku od 15 dana (dokument  možete pogledati na našim WEB stranicama). Moglo bi se reći da je pravda spora ali dostižna međutim i nakon gotovo 3 mjeseca antena je još uvijek na svojem mjestu donoseći profit vlasnicima. Čini se da je to zapravo unaprijed planirani način rada – postavi se nelegalno antena, računa se da će bilo kakva pravna procedura (uključivo sa žalbama) trajati godinama i onda na kraju ako se i mora obaviti demontaža objekt je već praktično amortiziran i može se krenuti u novi ciklus na novoj lokaciji. Pitam se samo da li se tako TELE2 ponaša i u matičnoj državi. No nadajmo se da će se ipak nakon više od godine dana ovaj slučaj završiti na zadovoljstvo građana Žminjske i susjednih ulica.

Da li može brže ?

U prošlom broju našeg lista pisao sam o sigurnosti u prometu pogotovo sa stajališta ugroženosti naših najmlađih sugrađana da bi samo nekoliko dana kasnije nastao problem koji je upravo smanjio njihovu sigurnost.

Početkom prosinca 2006. godine na glavnoj drenovskoj prometnici neposredno ispred autobusnog stajališta kod škole Fran Franković nastalo je oštećenje asfalta. Iako je oštećenje više puta prijavljivano nadležnim službama je trebalo više od dva mjeseca za sanaciju oštećenja glavne drenovske prometnice ?! Možda se može prihvatiti da je to bilo blagdansko razdoblje no to je ipak previše jer se ne radi o nekoj sporednoj prometnici koju koristi manji broj građana.

 

Naravno uvijek se može naći opravdanje u vremenskim (ne)prilikama, no ako se već nije moglo obaviti sanaciju trebalo je barem ukloniti odlomljene dijelove asfalta. Valjda ne treba posebno naglašavati koliko je to oštećenje bilo opasno za naše najmlađe pogotovo što je postojala realna mogućnost da neki komad asfalta odskoči pod točkovima autobusa na djecu koja čekaju na ukrcaj. I tko bi onda bio kriv ?

Destruktivnost, konstruktivnost …

Mogli ste u prošlom broju pročitati koliko smo novaca (500.000 kn) utrošili za postavljanje i uređenje novih autobusnih stajališta, koja su znatno doprinjela urbanom izgledu našeg naselja i omogućila ugodnije korištenje javnog gradskog prijevoza.
Nije prošlo ni nekoliko mjeseci a stajališta su pretvorena u ruglo. Kompletno su išarana grafitima a na većini vidljiva oštećenja na opremi. Iz broja u broj apeliram na čitatelje (i mlađe i starije) da se čuva komunalna oprema jer se za sanacije troše vrlo velika sredstva koja bi sigurno mogla biti korisnije upotrebljena.

Neki će reći da se radi o neobuzdanoj mladosti i da se tu ne može ništa napraviti, međutim držim da je to neprihvatljivo jer uništavanje našeg zajedničkog vlasništva i prava na ugodno življenje na Drenovi ne može biti ničim opravdano.

Po drugoj strani imamo sjajan primjer mladih navijača Rijeke (Armada Drenova), koji su kreativno uredili dotada zapušten zid na ulazu u Drenovu iz smjera Škurinja o čemu možete čitati u nastavku.

Prema tome nema nam druge nego stimulirati pozitivne ideje i aktivnosti a konstantnom edukacijom u obitelji i školi djelovati na sprječavanje destrukcije…