Drenova u Topoteci Rijeka – trajna zaštita naših arhiva

Topoteka Drenova

Susjedstvo Drenova sudjeluje kao partner u projektu Topoteka Rijeka: Otvoreni dani sjećanja, i time će postepeno drenovska arhiva od preko 12.000 dokumenata postati dio Europeane!

Događanja pod nazivom Topoteka Rijeka – Otvoreni dani sjećanja 20.4.-9.5.2020. imaju za cilj razvoj kulture sjećanja u gradu Rijeci kroz organizaciju on-site ‘Citizen Science’ prikupljanja audio-vizualnog materijala i podataka o povijesti i kulturi Rijeke te reprezentaciju prikupljenih i označenih sadržaja kroz digitalne instalacije i prezentacije potpomognute multimedijskom platformom objavljenom na stranici rijeka.topoteka.net. Topoteka je digitalna platforma koja na jednostavan način omogućuje digitalizaciju i objavljivanje raznovrsnih povijesnih izvora (fotografija, dokumenata, tiskovina, AV zapisa) i korištenje interaktivnih IT alata za njihovo opisivanje, predstavljanje i pretraživanje.

Nositelj projekta je Laboratorij za istraživanje kulturne složenosti, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, a osim Zavičajnog muzeja Drenove, partneri su ICARUS Hrvatska, Memoryscapes– Time Capsules.

Putem središnjeg zajedničkog portala Topoteka gradivo svih lokalnih objavljuje se i na Europeani, te se u budućnosti očekuje i uključivanje i u najnoviji europski program digitalizacije kulturne prošlosti Time Machine.