Dan susjedstva Drenova – Digitalni dan

Dan susjedstva Drenova Tom Japan

Digital day

The Digital Day is a demonstration of advanced technologies, artificial intelligence, the ČAI project, digital assistants and an interpretation of the role of robots in museums. The central point of the program is a discussion of Transhumanism and the impact of artificial intelligence on modern society.

Digitalni dan susjedstva Drenova

Digitalni dan koji se održao u nedjelju krenuo je predstavljanjem drenovskog umjetnika Antuna Ožbolta koji je prikazao svoj način izrade slika – uz pomoć računalnog programa. Možemo primjetiti da su njegova djela lijepo nadopunjuju današnje teme radionica i predavanja. Odabir njegovih radova možete pogledati i na sljedećoj poveznici:

Istovremeno je Damir Medved demonstrirao kako ČAI korištenjem tehnologije Fast Style Transfer, stvara nova umjetnička djela kroz transformaciju postojećih slika ili sadržaja web kamere. Možete i sami isprobati kako to funkcionira (budite strpljivi na starijim računalima)!

ČAI

Zatim je Damir demonstrirao ČAI – čakavsku umjetnu inteligenciju – projekt izrade muzejskog asistenta koji će u konačnici razgovarati sa posjetiteljima muzeja i na čakavskom dijalektu. Važnu pomoć nam je pružila naša draga gošća Dragica Stanić iz Kastva. Ljubaznošću autorice Cvjetane Miletić, dobili smo njeno kapitalno djelo Slovnik kastafskega govora u digitalnom obliku, što nam je omogućilo kreiranje jezične baze podataka i osnovne NLP interakcije. Prezentirane su nam sadašnje mogućnosti sustava uz interakciju sa njim putem glasovnog sučelja na književnom hrvatskom jeziku, s obzirom da čakavska verzija nije do kraja završena (Corona pandemija je nažalost zaustavila taj dio projekta s obzirom da treba snimiti veliki broj govornika da bi se napravio koraktan model jezika). Kreirane su dvije varijante ČAI sustava, prva jednostavnija bazirana na Chatterbot tehnologiji, i druga naprednija, bazirana na RASA platformi. RASA je finalna tehnologija odabrana za izradu finalne verzije ČAI-ja. Naš suradnik Marin Kružić, isprogramirao je u svoje slobodno vrijeme web sučelje koje nam omogućava pretraživanje baze podataka Zavičajnog muzeja i njihovu prezentaciju. Demo možete i sami isprobati!

Umjetna inteligencija i Transhumanizam

Zadnji dio programa sastojao se od izlaganja četvorice sudionika. Pridružio nam se i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Predavači i gosti, puna Covid oprema

Na početku je doc.dr.sc. Jonatan Lerga sa Tehničkog fakulteta u Rijeci predstavio aktivnosti Centra za umjetnu inteligenciju i cyber sigurnost Sveučilišta u Rijeci. Ovaj novoosnovani centar predstavljati će važnu polugu daljnjeg razvoja AI projekata u našem Gradu i šire. Posebno jer je jedan od fokusa očuvanje kulturne baštine – a tu nam predstoji ozbiljna suradnja na sljedećim fazama ČAI- projekta 🙂

Jedan od koautora na ČAI projektu dr. sc. Benedikt Perak sa Filozofskog fakulteta u Rijeci (Laboratorij za istraživanje kulturne složenosti) uveo nas je kroz predavanje “Od razgovora s umjetnom inteligencijom do trans-humanizma” u glavnu temu današnjeg dana.

Zatim je budući (upravo je predao doktorsku tezu pod nazivom – Human – AI Symbiosis: Possibility for Moral Augmentation) dr.sc. Tomislav Miletić, održao putem video veze iz Kyota u Japanu predavanje o Transhumanizmu, ali i utjecaju umjetne inteligencije i robotike na društvene odnose u Japanu. Inače kod njega je bilo dva ujutro, no to ga nije spriječilo da nam se javi i održi doista izvrsno predavanje.

Na kraju je izv.prof.dr.sc. Sven Maričić sa Odjela za tehničke studije Sveučilišta u Puli dao svoje (optimističko) viđenje razvoja tehnologije i njenog prihvaćanja u našem društvu, ali i šire. Njemu ide i posebna zahvala jer nam je za potrebe izložbe ustupio dvije robotske ruke iz Znanstveno istraživačkog instituta Visio iz Pule. Doista sjajni predavači i sjajna večer, no uvjerite se i sami:

I na kraju ugodno druženje uz prigodni domjenak.