Bruno Francetić

Bruno Francetić

Ulica koja od križa u Benašima ide uzbrdo prema Tonićima i Kablarima nosi me Bruna Francetića.

Na internetskoj adresi Grada Rijeke naći ćete podatke o porijeklu imena ulica pa tako za Bruna Francetića kaže:

Bruno Francetić (Rijeka ,1921. – Kamenjak, 1942.) – hrvatski antifafist i istaknuti borac za radnička prava. Bio je član Skojevske grupe Drenova.

Nedavno je Društvo Bez granica objavilo tekst gđe. Elde Bariša kojoj je Bruno bio barba, mamin brat. Gđa Elda ponešto se sjeća Brunovog odlaska u partizane i piše:

I moj je barba šal va partizani. Baš san ta dan šla gore k none i čula karanje nonota i barbe. Kad san tela poć nutra, barba je oprl vrata i na vratih rekal nonotu “ja ren ća i neću van više nikada doć”. Poginul je 1942. leta kot prvoborac, Bruno Francetić po kemu se zove naša ulica.

Par detalja onjegovoj pogibiji nalazimo u tekstu što ga je objavila grupa „Lokalpatrioti Rijeka“ koji o sebi kažu:

“Lokalpatrioti Rijeka” je mjesto koje okuplja zaljubljenike u grad Rijeku i Primorsko-goranski kraj!  Bavi se očuvanjem riječkog identiteta te multikulturalnosti kao njegove glavne vrijednosti. Nezavisna stranica prvenstveno orijentirana na rad foruma koji prati sva važnija zbivanja u gradu Rijeci i našem kraju te otkriva našu povijest.

Izvadak iz navedenog teksta:

05.07.1942. poginuo je komandant 2. Primorsko-goranskog partizanskog odreda drug Nikola Car – Crni Miko. Tog dana postavljena je zasjeda na Lujzijani između Kamenjaka i Grobnika u jačini od 140 partizana…. U ovoj akciji pored komandanta odreda poginuo je i drug Bruno Francetić.

Gđa. Elda ispričala je da su Talijani sve poginule u toj akciji sahranili u zajedničkoj grobnici na groblju Kozala.

Bruno je bio prvi poginuli drenovski partizan, a vjerojatno i prvi poginuli partizan s talijanskim državljanstvom.

One thought on “Bruno Francetić

Comments are closed.