Drenova je ugostila delegaciju iz Mundaneuma (Mons, Belgija)

Mundaneum_Drenova

Od 13. do 15. studenog 2019. delegacija iz Monsa (Belgija) posjetila je Rijeku i Drenovu. Povod je bio otvorenje izložbe Obrisi stvari koje dolaze u Zavičajnom muzeju Drenove.

Susjedstvo Drenova kroz programski pravac 27 susjedstava Rijeke EPK 2020 surađuje sa Mundaneumom iz Monsa. Suradnja je započela u lipnju 2019. godine.

Jean-Paul Deplus predsjednik je upravnog vijeća, a Stephanie Manfroid, glavna je arhivistica i znanstvenica Bibliografskog arhiva Mundaneum.

Ovo izložba Riječanima predstavlja Mundenaum i rad njegovog osnivača Paula Otleta (1868-1944.). Paul Otlet je bio enciklopedist i internacionalist koji je zajedno sa Henri La Fontaineom radio na prikupljanju cjelokupnog svjetskog znanja. Izumio je metodu mapiranja te velike količine informacije. Bio je to sustav UDC (Univerzalna Decimalna Klasifikacija) koji je i danas u upotrebi. Njegov izum je i mikrofilm. Otlet je osim na Mundenaumu, radio i na drugim velikim i značajnim projektima. Živio je u periodu dvaju svjetskih ratova te je želio sagraditi Cosmopolis (Svjetski grad). To je trebao biti glavni grad cijeloga svijeta u kojem bi se radilo na dobrobit čovječanstva i svjetskoga mira. Ovaj utopijski projekt nikada nije ostvaren.

Sam arhiv Mundaneum osnovan je u Bruxsellesu. Kroz 20. stoljeće često je devastiran i zanemarivan. Od 1993. arhiv je smješten u Monsu (pokrajina Wallonia) gdje se 1998. godine ponovno predstavljen javnosti. Za Mundaneum je popularno reći da je to zapravo bio papirnati Google, prije ovoga kojeg svi znamo i koristimo na internetu.

Grad Mons, poput naše Rijeke, 2015. godine je bio Europska prijestolnica kulture. Mundaneum je bio značajna okosnica njihovog programa.

Sa našim gostima održali smo zanimljiv i sadržajan program. Prvog dana po poslijepodnevnom dolasku posjetili su Muzej grada Rijeke i razgovarali su sa ravnateljem Ervinom Dubrovićem. Nakon toga razgledali smo izložbu D’Annunzijeva mučenica u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Goste smo potom odveli u razgledavanje Trsatske gradine.

Na izložbi d'Annunzieva mučenica

Drugog dana u jutarnjim satima posjetili smo na Delti sjedište Rijeka 2020 gdje je naše goste primila Branka Cvjetičanin i ukratko ih upoznala sa radom cijele organizacije i programskog pravca 27 susjedstava. Potom smo u RiHubu imali sastanak sa direktoricom Eminom Višinić i njenim suradnikom Dorianom Celecerom. Sastanak je održan, osim za delegaciju iz Monsa i susjedstvo Drenova, također i za delegaciju iz Finske, grada Oulua. Oulu je grad kandidat za osvajanje titule EPK 2026. godine. Gosti i domaćini su razgovarali o svojim iskustvima u projektu Europske prijestolnice kulture. Mons, koji je bio EPK, Rijeka, koja je pred samim početkom svoje 2020. godine, i Oulu, grad koji aspirira i priprema se da postane europska prijestolnica kulture 2026. godine. Nakon sastanka, gostima iz Monsa i Oulua pokazana je Palača šećerane i rad na restauraciji zidnih fresaka.

Mundaneum_RiHub

U 19 sati otvorena je izložba Obrisi stvari koje dolaze. Brojni gosti prisustvovali su ovom događaju. Pjevački zbor Drenova otpjevao je pjesme Drenova i Najdraža Rijeko. Uvodne riječi su održali Branka Cvjetičanin, Jean-Paul Deplus,  Stephanie Manfroid, Damir Medved, Irena Grdinić u ime PGŽ i Marko Filipović zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke. 

Razgledavanje izložbe i druženje potrajalo je do 21 sat.

U petak ujutro od 9 do 13, 30 sati održan je radni sastanak tima Susjedstva Drenova i tima iz Monsa. Dogovorene se okvirne teme i termini budućih događanja u kojima ćemo surađivati tijekom 2020. godine. U 13,30 otpratili smo naše goste uz Au revoir jer naša je suradnja tek na početku.

Mundaneum_Drenova

Iskustvo suradnje sa ljudima iz drugih zemalja i kultura obogaćuje pojedince i zajednice. Nastojanja Paula Otleta u izgradnji utopijskog svijeta budućnosti bila su pokretana idejom da ljudi stalno trebaju stjecati nova znanja. Nakon što se međusobno upoznaju, više ih neće pokretati strah prema drugom i drukčijem. Bojimo se onoga što nam je nepoznato, a strah je osnova za razvoj neopravdane agresije prema različitima od nas. Nažalost, čovječanstvo i danas treba ovu lekciju iako su razvoj društva i tehnologije pružili neočekivano velike mogućnosti širenja našeg znanja. Ipak, svjedočimo tome da su ponekad procesi upravo suprotni. Zatvaramo se u svoje ograde i ne želimo saznati novo, drukčije i ponekad suprotstavljeno mišljenje jer je lakše živjeti u zoni komfora. Tehnologije kojima je Otlet naslutio obrise i značajno pridonio njihovom razvoju, često su upotrebljavaju za širenje krivih informacija i laži. Tako se potiče neznanje i malodušnost.

Educirati se ne znači napamet naučiti činjenice. Educirati se znači naučiti prepoznati znakove da se povijest ponavlja.